pondělí 24. dubna 2017

Magický tis a dochované runové nálezy



Ohledně Yggdrasilu panují dohady, zda se jedná o jasan nebo o nějaký jiný, podle Völuspy věčně zelený strom (tedy jehličnan). Motiv věčně zelených bylin a stromů hraje velkou roli, např. Baldr byl zabit jmelím, které je rovněž věčně zelené. Poněvadž jasan v zimě opadává, panuje teorie, zda se v případě jeho pozemského protějšku nejedná o nějaký jiný druh spíše jehličnatého stromu, např. tis.
Ve Starším futharku je tis reprezentován třinác...tou runou Eihwaz, v Mladším futharku je to poslední runa zvaná Ýr (z čehož se později odvodilo anglické yew). Kořen slova tis znamená ‚do červena‘, což zřejmě odkazuje na barvu plodů i dřeva. Runové básně uvádějí, že tis je nejzelenější v zimě (proto to možné spojení s Yggdrasilem), slouží k výrobě vysoce kvalitních luků, a když hoří, tak dřevo hlasitě praská.

Tisový strom byl v germánské kultuře důvěrně znám a některé nápisy v tisovém dřevě se dochovaly dodnes. Jelikož se historická Frýsie nacházela převážně v oblasti dnešního severního Holandska, tedy v oblasti často zaplavovaných nížin, lidé zde údajně stavěli umělé kopce, které byly nazývány terpeny. Půda těchto navršených „mohyl“ v sobě uchovala a zakonzervovala mnohé pozoruhodné nálezy a jeden z nich je také tajemný frýský dřevěný meč, který je vyřezán právě z tisového dřeva. Runolog Page se domnívá, že byl používán k ceremoniálním nebo soudním účelům.
Dle odborníků je v něm vyryt nápis edae:boda, který Looijenga interpretuje jako „posel/vykonatel-závazku“ (oath messenger). Není těžké domyslet si, že tato interpretace úzce souvisí s bohem Týrem, patronem práva, závazků a thingů.
 


S vypětím sil se mi podařilo najít jednu fotku nálezu, druhá z fotografií, portrétující magickou sílu tisu, je moje.

Žádné komentáře:

Okomentovat