čtvrtek 30. srpna 2018

Čarodějnické kameny




 



Kameny s dírou uprostřed se nazývají hagstones, čarodějnické kameny. U nás je nevidíme až tak často jako v případě našich přímořských sousedů, kde jich sbírají na plážích tolik, že je potom mohou zavěsit na lněné šňůry. Takovéto závěsy mohou být použity jako prevence před zlými sny a psychickými útoky.


Šňůry mohou být umístěny také do stájí, kde chrání dobytek před neklidem. Vzhledem k tomu, že díru vyhlodala voda, je tento kámen také upomínkou toho, že i ta nejměkčí a nejpoddajnější látka dokáže pohnout něčím pevným, jako je např. kámen, působí-li opakovaně na stejné místo.

Podle staré moudrosti tyto šňůry sloužily také jako primitivní barometr. Musíte ji pověsit do blízkosti zdi nebo ke kládě, na kterou vyznačíte čárkou pozici spodního okraje. Atmosférická vlhkost se sráží na kamenech a ovlivňuje pnutí lněné šňůry. Ta se potom v závislosti na vysychání natahuje či smršťuje, a kameny tak stoupají či klesají. Podle toho lze očekávat změnu počasí, což bylo svého času jedinou předpovědí tohoto typu.


 Tyto kameny jsou zasvěceny Wodenovi, a nebo Frigg (Holle), paní nebeské oblohy.

Žádné komentáře:

Okomentovat